0773.394.730 / 0767.671.013

programari@dragomirsipreda.ro

cum te poate ajuta psihoterapia, beneficiile psihoterapiei, cabinet psihologic Bucuresti

Cum te poate ajuta psihoterapia

De mult îmi doresc să scriu acest articol despre cum te poate ajuta psihoterapia, pentru că foarte mulți oameni au nevoie de suport psihologic și nu știu cum pot fi ajutați. Deși psihoterapia este o metodă de tratament validată științific și recunoscută pentru beneficiile sale, în România se bucură de mai puțină popularitate decât în afară.

Pentru psihoterapie persoanele optează din diverse motive. Fiecare motiv care îi aduce în terapie este important. Din păcate însa, observ o tendință de a minimiza problemele comparându-le cu ale altora și zicem: ”eu nu am probleme așa grave„, și ”mai pot aștepta„. A aștepta poate duce la acutizarea sau cronicizarea problemei, și nicidecum la rezolvarea ei de la sine. A cere ajutor specializat atunci când ai nevoie este o dovadă de curaj și nu de slăbiciune. 

Dar văd că oamenii sunt deschiși la informare și vor să găsească metode și specialiști care îi pot ajuta. Acesta este un lucru extraordinar deoarece înseamnă că oamenii sunt conștienți de nevoia lor pentru psihoterapie și de importanța ei. Așa că hai să demontăm stigma și necunoașterea și să vedem cum ajută psihoterapia:

Terapia te ajută să devii conștient de tine și să te înțelegi

Te ajută să îți conștientizezi propriile comportamente, gânduri, emoții, patternuri relaționale, și multe alte părți ale ființei tale. Este important să știi de ce faci sau nu faci anumite lucruri, de ce repeți un comportament sau de ce ai numai un anumit tip de relație de cuplu care te nemulțumește. Apoi terapia te ajută să schimbi aceste patternuri problematice pe care le-ai conștientizat, pentru binele tău, pentru a-ți crea viața pe care o dorești și o meriți. 

Terapia îți oferă spațiul în care te poți descărca emoțional

Îți oferă cadrul în care poți să golești bagajele în care ai păstrat toate acele emoții și gânduri, nemulțumiri pe care le ai, în siguranță, în prezența psihologului care este obiectiv și nu te judecă. E diferit când vorbim cu prietenii la o cafea și când vorbim în cabinet cu psihoterapeutul. În plus toate lucrurile de care te eliberezi sunt ținute în siguranță în limitele confidențialității.

Terapia te ajută să depășești momentele dificile din viața ta

Când chiar nu mai putem să facem față problemelor care ajung la o așa intensitate încât ne copleșesc, este ok să recunoaștem că avem nevoie de sprijin sau vindecare. Nu putem să ne descurcăm singuri pentru că deocamdată nu avem însușite acele metode sau abilități pe care să le folosim pentru a face față dificultăților. Aici intervine psihoterapia. Te ajută să îți construiești noi seturi de abilități sau le îmbunătățești pe cele existente ca să faci față dificultăților din viața ta, sau care apar în timpul dintre ședințe ori după terminarea terapiei.

Terapia te ajută să te raportezi la tine cu compasiune și blândețe

În terapie am întâlnit foarte mulți oameni care au un sentiment de dezamăgire de sine. Acest sentiment are rădăcinile într-o autocritică severă, un dialog intern compus din cuvinte pe care niciodată nu le-ar spune unei alte persoane în carne și oase. În terapie înveți să te respecți pe tine însuți, să îți respecți nevoile și limitele, stima ta de sine având mult de câștigat.

Terapia te ajută să schimbi modul în care obișnuiești să vezi lumea, pe ceilalți și pe tine însuți

Dacă vorbim de modul în care văd lumea, pe sine și pe ceilalți, persoanele care au depresie, atunci e mai clar la ce mă refer. Terapia ajută la schimbarea perspectivei asupra acestora, implicit a modului habitual al gândirii.

Terapia este o oră pe săptămână numai pentru tine

Poate fi și o oră la două săptămâni sau pe lună, dar este o oră în care te concentrezi numai pe tine. O oră în care nu trebuie să asculți problemele nimănui. O oră în care simți că ești ascultat și că nu trebuie să faci absolut nimic. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă spui lucrurile corecte, nu trebuie să te cenzurezi sau să ambalezi frumos ceea ce comunici, sau să te îngrijorezi că îl copleșești pe celălalt cu problema ta.

Terapia te ajută să construiești relații armonioase cu ceilalți

În terapie te aduci pe tine în relație cu psihoterapeutul. Relația dezvoltată între tine și terapeut are rol vindecător, în sensul că este un model care îți poate schimba modul în care creezi și menții relații cu ceilalți, acestea devenind echilibrate și mai satisfăcătoare.


În concluzie, psihoterapia nu este doar pentru persoanele care de află în criză sau au un diagnostic anume. Ea are numeroase beneficii, tratează cu succes oamenii care au diferite suferințe și este excelentă pentru a ne îmbunătăți starea emoțională și calitatea vieții.

Valentina Dragomir

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

92 − 87 =