0773.394.730 / 0767.671.013

programari@dragomirsipreda.ro

Ce facem cu emotiile negative?

Unde se duc emotiile noastre negative? Unde merge durerea, furia, anxietatea, disperarea, apatia, frica? Avem oare tendinta sa fugim de ele, sau le lasam si le facem loc sa se exprime si sa existe?In zilele noastre suntem de  foarte multe ori agresati cu mesaje de genul: ”fii pozitiv!”, ”nu te mai gandi la asta!”, ”treci peste”, ”altii au patit altele mai rele”, ”zambeste si trece”, etc. In momentele in care emotiile negative apar, a incerca sa le ascunzi sub aceste „pozitivitati„ nu face altceva decat sa inrautateasca situatia. Este ca si cum ai avea in interior o oala sub presiune si dai mai tare focul sub care clocoteste. 

Evitarea durerii din interior se poate transpune in multe forme si actiuni exterioare. Putem alege sa ne angajam in activitati distractive, relatii superficiale, sa petrecem mult timp in oras sau in compania altor oameni, putem abuza de substante precum alcool sau droguri, putem sa ne refugiem in relatii sexuale, in job/business, de fapt, putem facem orice pentru a nu simti.

Educatia emotionala din punctul meu de vedere ne-a lipsit in mare parte atat in familie, cat si in mediu. Din acest motiv atunci cand sentimentele noastre ies la suprafata nu stim ce sa facem cu ele. Primul pas este sa nu mai luptam impotriva lor. Este nevoie sa le lasam pur si simplu sa existe, sa ne permitem noua insine sa simtim durere, frustrare, frica, anxietate si orice alta emotie. Facandu-le loc, simtindu-le, putem sa fim mai blanzi cu noi insine, putem sa simtim compasiune fata de noi, iar acesta este un pas mare spre vindecare. A accepta ca esti imperfect (pentru ca asa este toata umanitatea, nu doar tu), este un act de maturitate si asumare.

Este normal ca atunci cand incepem sa ne accesam sentimentele de durere, sa le resimtim ca pe o furtuna sau ca pe un uragan interior. Practic deschidem capacul de la oala care are atat de multa presiune, incat mai da si peste. Este in regula sa ne simtim asa, pe masura ce le dam voie sa existe, intensitatea lor scade si The pain goes away. In mod natural vindecarea apare ca un efect. Ne putem confrunta cu experiente mai vechi si cu trairi pe care nu vrem sa le vedem. Putem avea surpriza sa descoperim ca de fapt dragostea de sine apare atunci cand dam nas in nas si cu partea noastra intunecata. Cel mai mare act de rezistenta pe care eu l-am intalnit, este cel prin care oamenii evita sa se uite in propriul suflet. 

Totusi nu trebuie sa uitam ca acest proces de iubire de sine este unul care nu trebuie grabit, necesita timp. Durata lui este diferita pentru fiecare in marte. Recomand prezenta unui psihoterapeut pentru a nu risca sa ne facem mai mult rau decat bine si pentru a fi un drum ghidat si constient.

Photo: Energiea
Sursa articol: http://www.monoclu.ro

Link: http://www.monoclu.ro/unde-mai-indesam-emotiile-negative/#more-5566

Simona Preda

Psihoterapeut integrativ acreditat. Membru al Colegiului Psihologilor din Romania si al Asociatiei Romane de Psihoterapie Integrativa, Bucuresti. Contact 0767671013 / simona@dragomirsipreda.ro

Preda Simona

Practic cu placere psihoterapia in Bucuresti, axandu-ma in special pe terapia cu adulti si de cuplu. Te pot ajuta in dezvoltarea de sine si probleme precum: anxietate si depresie, atacuri de panica, probleme de cuplu, comunicare, stima de sine, pierderi si doliu. In cazul in care locuiesti in afara Bucurestiului sau in strainatate, ne putem auzi pe Skype sau Mail.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

59 − 53 =